Onzekerheid… Zeg jij vaak niet de dingen die je eigenlijk wel zou willen zeggen? Misschien omdat je denkt dat anderen niet willen horen wat jij te zeggen hebt of omdat je niet helemaal zeker van bent of iets wel waar is. Of gewoon omdat je bang bent dat de aandacht naar jou toe gaat of dat er een discussie zal ontstaan? Herken je dat? Dan zou het zo kunnen zijn dat jij je regelmatig onzeker voelt en waarschijnlijk ook weinig zelfvertrouwen ervaart. In dit artikel deel ik tips met jou die je helpen jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Onzekerheid
Met onzekerheid hebben we allemaal van tijd tot tijd te maken, en het belemmert ons allemaal wel eens. Het is onderdeel van ons leven. Met meer zelfvertrouwen voelen we ons minder onzeker en wordt je leven makkelijker en leuker.
Zeker wanneer je iets nieuws of voor jou onbekends gaat doen kun je je heel onzeker voelen. Dit kunnen gevoelens zijn van kwetsbaarheid, je verloren voelen, je dom voelen, angstig en ongemakkelijk.
Onzekerheid is niet slecht maar kan heel onwenselijk zijn. Want juist door die onzekerheid kun je je minderwaardig voelen ten opzichte van andere mensen, maar ook kwetsbaar. Deze onzekerheid kan vooral een probleem voor je zijn wanneer jij je door die onzekerheid ongelukkig voelt. En vanuit die onzekerheid kunnen ook weer tal van andere problemen ontstaan omdat jij niet altijd dat durft te zeggen wat je eigenlijk zou willen zeggen. Zo zou het kunnen zijn dat je “ja” zegt maar eigenlijk een “nee” bedoeld of andersom. Hierdoor kan het dus zo zijn dat je dingen doet die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt of niet zou willen doen.
Verschillende onzekerheden
Lichaam & uiterlijk
Je kunt onzekerheid ervaren op verschillende gebieden. Zo kun je bijvoorbeeld heel onzeker zijn over je lichaam en je uiterlijk. Misschien voldoet het in jouw ogen niet en denk je dat anderen er wat van vinden? Nou anderen vinden altijd overal wel wat van en als men niets heeft dan bedenkt men wel wat. Maar dat zegt meer over hen dan over jou.
Niemand kiest zijn lichaam dus het is eigenlijk best raar dat we elkaar daar wel op beoordelen. En vaak worden we beoordeeld naar bepaalde standaarden waaraan het ideale lichaam aan zou moeten voldoen. Maar kijk eens goed om je heen? Bijna niemand heeft dat ideale lichaam! En daarbij… wat is het ideale lichaam eigenlijk…? Dus, stop met het veroordelen van je eigen lichaam maar ook met veroordelen van anderen vanwege hun uiterlijk. Ga van je lijf houden zoals het nu is ook is dat misschien niet perfect. Download het gratis e-book voor tips, en wordt blijer met jezelf!
Onzeker over wat anderen vinden
Terug naar de onzekerheid, je kunt bijvoorbeeld ook onzeker zijn over wat anderen van jou vinden. Anderen vinden altijd wat, altijd… dus stop ermee om het anderen naar de zin te maken. Ga vooral jezelf het heel erg naar je zin maken. Wat is belangrijk voor jou? Vind jij jezelf een goed mens? Gedraag jij je in overeenstemming met wat jij belangrijk vindt, waar je voor staat en wat jij gelooft? Ga vanaf nu die dingen doen waar jij heel erg blij van wordt en prettig bij voelt zodat jij je ontwikkelt tot de meest mooie versie van jezelf. En wanneer jij op en top jezelf bent gaan andere mensen dat zien en waarderen.
Onzeker over je vaardigheden
Je kunt ook onzeker zijn over je vaardigheden.
Veel mensen houden zich klein en vinden het eng om buiten hun comfortzone te komen. Maar echt, je kunt veel meer dan je denkt! Het is voor veel mensen eng om iets nieuws te gaan doen of proberen. Het oude voelt immers veilig en vertrouwt. Heb jij last van onzekerheid op dit gebied ga dan toch eens proberen om telkens je grenzen iets op te schuiven en je zult ontdekken dat je jezelf vaak hebt onderschat. Zoek voor jezelf uit waar jij goed in bent en wat je leuk vindt om te doen en richt daar je aandacht op.
Onzeker over de toekomst
De toekomst is voor veel mensen ook aanleiding om onzeker te zijn. De toekomst is ook onzeker want niemand weet wat er morgen gaat gebeuren, toch? Het leven verandert iedere dag en zal ook iedere dag blijven veranderen. Besef dat je altijd in het “nu” leeft en dat toekomst altijd voor je ligt. Dus richt je vooral op het hier en nu, want het heeft weinig zin, om je onzeker te voelen wat er nog niet is of wat nog gaat komen. Kijk altijd of je iets kunt doen, is dat het geval dan ga je actie ondernemen zodat jij je minder onzeker hoeft te voelen. Kun je niets doen laat het dan los en geniet van het “nu”, het enige moment dat er altijd is.
Gevolgen van onzekerheid
Onzekerheid kan dus voor veel problemen zorgen zoals psychische klachten, je ongelukkig voelen of zelfs depressieve klachten of misschien zelf een burn-out wanneer jij telkens over je grenzen heen gaat.
Onzekerheid heeft te maken met je psychologische veerkracht. Ooit is er in je leven een moment geweest waarbij de veer te ver is ingedrukt waardoor jouw zelfvertrouwen niet meer op het normale niveau is teruggekomen. Dit moment is voor iedereen anders. Wanneer jij je zelfvertrouwen wil vergroten is het handig om te weten welk moment dit voor jou was. Hypnotherapie kan jou helpen door weer naar dat moment terug te gaan en je daar weer vol zelfvertrouwen te laten staan.
Zelfvertrouwen opbouwen
Een veilige manier om je zelfvertrouwen weer op te bouwen en te boosten is hypnotherapie. Tijdens een hypnosesessie kan een hypnotherapeut je helpen met het achterhalen van negatieve denkpatronen en overtuigingen. Vervolgens kan de hypnotherapeut je helpen om die denkpatronen en overtuigingen eens kritisch te bekijken. Is het denkpatroon wel juist? Laat het niet juist een vertekend beeld zien van wie jij bent? Helpen de overtuigingen jou?
Jouw gedachten zijn slechts jouw gedachten. Ieder probleem maar ook ieder succes begint met 1 gedachte… en het mooie is dat je deze gedachten kunt veranderen.
Met verschillende technieken kan een hypnotherapeut jouw onzekerheden onderzoeken en wegnemen en jouw zelfvertrouwen opbouwen. Je gedachten zullen positiever worden evenals je zelfbeeld.
Meer zelfvertrouwen tips
Er zijn meerdere manieren om je zelfvertrouwen op te bouwen dan wel te vergroten Ik geef je nog een aantal tips die je kunnen helpen om je zelfvertrouwen weer op een normaal niveau te krijgen.
Mindfulness
Mindfulness betekent eigenlijk niets anders dat je volledig bewust bent van het hier en nu. Je bent mindfull als je onmiddellijk bewust bent van wat je op een bepaald moment ervaart; je losmaakt van je gedachten en gevoelens, die met een zekere openheid, nieuwsgierigheid en sympathie bekijkt en ze zonder te oordelen accepteert.
Mediteren
Stress kan een ontzettende druk op je leggen die je zelfvertrouwen niet goed doet. Meditatie kan je helpen je geest en je lichaam te kalmeren en je innerlijke gedachten uit te schakelen. Op deze manier kan het je helpen je minder gestrest te voelen. Door meditatie krijg je meer controle over je gedachten, zorgen en ongerustheden.
Zelfhypnose
Als je dan toch aan het mediteren bent, wat eigenlijk heel erg lijkt op zelf-hypnose, ga dan een stap verder en herhaal suggesties die de hypnotherapeut je geeft om je zelfvertrouwen te vergroten. Voorbeelden hiervan zijn:
Ik verdien het om mij goed te voelen.
Ik doe mijn werk goed.
Ik ben het waard om mij goed te voelen
Ik ben slim.
Ik word beoordeeld op wat ik doe, niet op hoe ik er uitzie.
Ik kan alles waar ik me in verdiep.
Een hypnotherapeut kan de suggesties persoonlijker maken en meer van toepassing op jouw situatie.
Visualisatie
Een krachtig middel om meer zelfvertrouwen te krijgen is om te visualiseren hoe jij er met veel zelfvertrouwen uitziet. Een visualisatie is een zelf-hypnosetechniek. Tijdens een zelfhypnose ga je deze vragen na:
Wat voor gezichtsuitdrukking heb je dan?
Hoe is je lichaamshouding?
Hoe reageren de mensen om je heen als je vol zelfvertrouwen je ding doet?
En misschien nog belangrijker, wat voor gevoel geeft het jou om wel te doen wat goed voor je is?
Door dit alles te visualiseren wordt het makkelijker om dit gedrag vol zelfvertrouwen ook in het echt toe te passen.
Pas deze tips tegelijkertijd toe, want dan krijg je de beste resultaten. Ga er mee aan de slag!
Wil je meer weten over hypnose en zelfvertrouwen? Kijk dan eens op mijn website: www.compleetmethypnose.nl
Of misschien heb je vragen? Mail mij dan op info@compleetmethypnose.nl
Met welke tip ga jij als eerste aan de slag?
Bron: Marjon Gaikhorst