Stress kan een zware last zijn en ervoor zorgen dat je in de vetopslagstand blijft en dus niet afvalt wat je ook doet. Gek genoeg hoef je helemaal niet in de gaten te hebben dat je lichaam gespannen is. Je raakt er zo aan gewend dat je het vaak niet eens meer merkt als je lichamelijk gespannen bent.
Welke ontspanning?
Bij het woord ontspanning zijn we geneigd te denken aan activiteiten die ons afleiding bezorgen van de stress in ons leven zoals tv kijken, je op de bank installeren met een goed boek of een dutje doen. In deze blog bedoel ik met ontspannen iets anders. Ik geef je tips die je kunnen helpen je spanning los te laten en je lichaam te ontspannen. Op deze manier kun je stress verminderen.
Stress kan een zware last zijn en ervoor zorgen dat je in de vetopslagstand blijft en dus niet afvalt wat je ook doet. Gek genoeg hoef je helemaal niet in de gaten te hebben dat je lichaam gespannen is. Je raakt er zo aan gewend dat je het vaak niet eens meer merkt als je lichamelijk gespannen bent. Langzaam en vaak onopgemerkt trekken je spieren zich samen; en dan ineens begin je het te voelen in je nek en in je schouders. De kunst is jezelf bewust te worden van lichamelijke spanning voordat deze optreedt en schade aanricht. Het vergt wel wat oefening om af te stemmen op je lichaam.
Je lichaam en verstand zijn veel nauwer met elkaar verbonden dan je zou kunnen denken. De twee scheiden is eigenlijk onmogelijk. Wanneer je verstand aangeeft dat je je zorgen maakt of angstig bent, neemt je lichaam dat ook waar. Je lichaam kan gespannener en onrustiger worden en je kunt sneller gaan ademhalen. Dit proces is een tweerichtingsverkeer. Als je lichaam gestrest raakt, bijvoorbeeld van die vierde kop koffie of een iets te zware training op de sportschool, kan je verstand dit als een toestand van stress ervaren en kun je geagiteerd of bezorgd raken. Daarom vermindert het ontspannen van je lichaam niet alleen de spanning in je lichaam maar ook je mentale stress.
Oefening voor herkennen van spanning
Doe een lichaamsscan. Een van de beste manieren om lichamelijke spanning te herkennen is het volgende onderzoekje uit te voeren (duurt maar een minuutje). Probeer dit 3 a 4 keer per dag te doen. Zoek een plek waar je comfortabel kunt zitten of liggen en waar je even ongestoord bent/kunt zijn. Scan je lichaam op spierspanning. Begin bij je kruin en daal langzaam af naar je tenen.
Stel jezelf daarbij de volgende vragen:
- Frons ik met mijn wenkbrauwen?
- Klem ik mijn kaken of mijn lippen opeen?
- Houd ik mijn schouders opgetrokken?
- Zijn mijn armen gespannen?
- Span ik mijn dij- en kuitspieren aan?
- Houd ik mijn tenen gekruld?
- Voel ik me ergens anders in mijn lichaam ongemakkelijk?
Met enige oefening kun je binnen een minuut je lichaam scannen op spanning. Wanneer je stress constateert, wil je daar natuurlijk iets aan doen.
Als je beter ademhaalt voel je je ook beter.
Soms kan een kleine verandering op een bepaald gebied een wereld van verschil betekenen op andere gebieden. Anders ademhalen kan tot gevolg hebben dat je je stukken beter gaat voelen.
Met de volgende oefening kun je je ademhaling op verschillende manieren veranderen. Probeer het uit en kijk of een kleine aanpassing al genoeg is.
Als je beter ademhaalt voel je je ook beter
Een simpele manier om je zelf aan een stresseffectieve ademhaling te wagen:
- Ga comfortabel zitten of liggen. Leg je ene hand op je buik en je andere hand op je borst.
- Adem in door je neus. Als je het goed doet, komt je hand op je buik omhoog en ligt de hand op je borst zo goed als stil.
- Haal langzaam adem. Tel ondertussen in je gedachten tot 3 (1……….2…………3)
- Adem uit en tel in gedachten tot 4 (1…………..2…………..3……………..4) Voel hoe de hand op je buik langzaam daalt.
- Pauzeer kort voor je weer ademhaalt en ga zo door tot je volledig ontspannen bent.
Correct ademen is geen kunst als je op bed ligt of voor de tv hangt. Maar hoe haal je adem als je muurvast zit in bijvoorbeeld de file of als je een deadline moet halen? Dan zit je waarschijnlijk in de crisisversnelling. Daarvoor heb je een ander soort ademhaling nodig. Je kunt dan het volgende doen:
- Adem langzaam in door je neus. haal diep adem door je middenrif naar beneden te bewegen en laat je longen en mond vollopen met lucht.
- Houd je adem ongeveer 6 seconden in.
- Doe je mond half open. Adem langzaam uit door deze half geopende mond en laat alle lucht uit je longen ontsnappen.
Wacht na de uitademing even voordat je weer inademt. Haal nu een paar keer ‘normaal’ adem. Herhaal de stappen 2 a 3 keer en ga dan weer verder met waar je mee bezig was. Als het goed is, heeft deze vorm van ademhalen iets van je spanning weggenomen.
Verfrissend gapen
Gapen is een van de manieren waarop je lijf jou vertelt dat je onder stress staat. Het is zelfs zo dat je, door te gapen, je stress verlicht. Als je gaapt, komt er meer lucht en dus meer zuurstof in je longen en daardoor in je bloed.
De volgende keer dat je een geeuw voelt aankomen, volg je je lichaam. Sper je mond wijd open en adem dieper in dan normaal. Adem helemaal in, tot beneden in je buik. Adem volledig door je mond uit en maak je longen helemaal leeg. Een heerlijk gevoel! Geniet ervan!
Deze tips kunnen jou helpen om de stress in jouw systeem te verminderen. Doe de oefeningen dagelijks zodat ze een vast onderdeel van je leven worden en jij steeds beter wordt in het reduceren van stress in je lijf en het verwelkomen van ontspanning. Wanneer jij de stress reduceert of laat verdwijnen zal je lichaam zich veiliger voelen en uit de vetopslagstand gaan waardoor het makkelijker voor jou wordt om af te vallen. Dus… ontspannen maar!
Wil jij meer weten hoe te ontspannen?
Bel mij 06-18660381 of mail info@compleetmethypnose.nl
Bron: Marjon Gaikhorst