Heb jij een bepaald doel maar komt het er maar niet van om ook daadwerkelijk actie te ondernemen om dit doel te behalen? Blijft het bij wensen en willen, maar is er geen werkelijke actie? Het kost je zelfs geen moeite om een excuus vinden om eerst iets anders te doen. Herken jij je in uitstelgedrag? In dit artikel geeft ik je 5 handige tips om dit uitstelgedrag aan te pakken, zonder het uit te stellen.
Uitstelgedrag stoppen
Iedereen heeft in meer of mindere mate wel eens te maken met uitstelgedrag. En in sommige gevallen kan dat best vervelend zijn want je blijft je doel uitstellen en doet dus niet wat je eigenlijk wel zou moeten of willen doen. Daarnaast geeft uitstelgedrag je vaak geen goed gevoel. Het is zelfs zo dat de kans op succes groter is wanneer je iets niet uitstelt maar, gewoon doet als het kan in plaats van het doen wanneer er echt geen mogelijkheid meer is om er onderuit te komen.
Bij overgewicht zou uitstelgedrag kunnen leiden tot een aan overgewicht gerelateerde ziekte. Voorbeelden hiervan zijn diabetes en hart- en vaatziekten. Op het moment dat hier sprake van is … dan moet je actie ondernemen. Maar wees eerlijk het zou toch veel prettiger en gezonder zijn om dit te voorkomen? Dus tijd om je uitstelgedrag aan te pakken!
Oorzaak van uitstelgedrag
De reden van uitstelgedrag is dat je probleem je nog niet genoeg pijn doet om tot actie over te gaan. Je wilt bijvoorbeeld meer gaan sporten, maar omdat je het op de bank zitten eigenlijk ook nog wel lekker vindt onderneem je geen actie.
De reactie die je hebt op angst is een andere oorzaak van uitstelgedrag. Wanneer je angstig bent kan dat ervoor zorgen dat je gaat vechten, vluchten of bevriezen. Wanneer er sprake is van uitstelgedrag zul je bevriezen of vluchten.
Uitstelgedrag door angst
Je wilt bijvoorbeeld meer gaan sporten maar je vindt het vreselijk om jezelf met al je overgewicht in sportkleding te zien. Op het moment dat je gezondheid aangeeft dat het moet zoals bijvoorbeeld een veel te hoge bloeddruk dan zorgt dat ervoor dat je die stap ineens wel zet. Je gezondheid is dan ineens afhankelijk van de stappen die jij zet. Ook kan het zijn dat je het uitstelt omdat je bang bent dat je er niet goed genoeg in bent. Je krijgt dan bij voorbaat al stress wanneer je aan sporten denkt.
Discipline speelt een belangrijke rol om de acties te ondernemen om jouw doel te bereiken. Wat heb je nog meer nodig om eindelijk in actie te komen?
Uitstelgedrag aanpakken
Om van wensen en willen eindelijk in actie te komen in over te gaan in doen moet je veranderen. Want… als jij niet verandert… dan verandert er ook niets.
Ga voor jezelf maar eens na waarom je dingen uitstelt. Als je dit lastig vindt kan een hypnotherapeut je hiermee helpen. Dit kan onder andere door het doorvragen tijdens hypnose over waarom je dingen doet zoals je ze doet of door regressietherapie.
Wanneer de reden van uitstelgedrag bekend is kan een hypnotherapeut verschillende technieken gebruiken om je overtuigingen en zelfvertrouwen te veranderen. Bijvoorbeeld door het geven van positieve suggesties in hypnose of geleide visualisaties en kun je op deze manier het uitstelgedrag aanpakken.
Tips tegen uitstelgedrag
Tip 1: Schrijf het op
Schrijf op wat je moet doen, wanneer je merkt dat je last hebt van uitstelgedrag. Zet op papier wat er allemaal moet gebeuren om jouw doel te halen. Door het op te schrijven krijg je het in beeld wat er moet gebeuren. Zet alle stappen op een rij. Alle microstapjes helpen jou om jouw doel te bereiken. Daarnaast krijg je ook meer overzicht in de te nemen acties. Hierdoor kan het gevoel dat je het kunt versterkt worden waardoor de kans dat je ook actie gaat ondernemen groter wordt.
Tip 2: Stel microdoelen
Wanneer je bijvoorbeeld 30 kg gewicht wilt verliezen, dan kost dat tijd om dat doel te bereiken op veilige en verantwoorde manier. Wanneer je microdoelen stelt dan zorg je ervandoor dat je periodiek (micro) doelen behaald en dus voortgang boekt in het afvallen. Op deze manier is het einddoel minder overweldigend.
Tip 3: Zet je social media uit
Social media is een hele grote afleider en daarmee ook voedend voor uitstelgedrag. Dus zet je mobiel uit, leg je iPad aan de kant en ga actie ondernemen.
Tip 4: Gebruik mindfulness
Mindfulness helpt je om in het hier en nu te leven en om je gedachten en acties in de gaten te houden. Door mindfulness te gebruiken tijdens je acties voorkom je dat je afgeleid raakt. Ook helpt mindfulness je te focussen op datgene wat je doet zodat je dit beter kunt uitvoeren.
Tip 5: Gebruik zelf-hypnose
Zelfhypnose kan je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Meer zelfvertrouwen helpt je ook te vertrouwen op dat jij jouw doel kunt bereiken. Tijdens zelfhypnose kun je positieve suggesties als een soort van mantra herhalen. Ook kun je je doel en acties visualiseren en daarbij het resultaat het doel voor jou heeft. Je visualiseert bijvoorbeeld hoe jij er slank, fit, energiek en gezond uit ziet wanneer jij jouw doel bereikt hebt en wat misschien nog wel belangrijker is … is hoe jij je dan voelt.
Wil je meer weten over hypnose en welk effect dat kan hebben op het verbeteren van je leven of dat van iemand anders? Kijk dan op mijn website www.compleetmethypnose.nl
Bron: Marjon Gaikhorst