Veel mensen stellen mij verbaasd de vraag, ” Kun jij echt hypnotiseren? ” en vinden het dan best een eng idee. Het beeld dat de meesten hebben is van de show hypnose waarbij de hypnotiseur de mensen vreemde dingen laat doen. Show hypnose heeft maar 1 doel en dat is mensen vermaken. Bij hypnotherapie is het doel mensen m.b.v. hypnose van hun probleem af helpen. Een hele andere insteek en nee, ik laat je, onder hypnose, echt niet achter groene kikkers aan rennen. In dit artikel vertel ik je er meer over.
Wat is hypnose nu precies?
Hypnose is een staat van zijn waarbij je kritische denken is uitgeschakeld en waarbij je brein heel ontvankelijk is voor (positieve) suggesties en daarbij ben je in een diepe lichamelijke ontspanning. Hoe voelt heerlijk relaxed, comfortabel en is volkomen veilig. Je bent je namelijk volledig bewust van wat de Hypnotherapeut tegen je zegt wanneer je in een gehypnotiseerde bewustzijnstoestand bent. Je bent in staat jezelf onmiddellijk uit een trance te halen wanneer er bijvoorbeeld een brandalarm afgaat.
Hypnose is een staat van bewustzijn die we dagelijks van nature al doormaken. Bijvoorbeeld net voor het slapen gaan of wanneer je een stuk aan het autorijden bent en je ineens bedenkt… hè, ben ik hier al? Alsof je een heel stuk gemist hebt, maar je was er wel.
Wat houdt hypnotherapie in?
Wanneer je hypnose combineert met therapie krijg je hypnotherapie. Hypnose op zich is geen therapie maar wanneer je het combineert met therapie dan ontstaat hypnotherapie. De hypnotherapeut brengt je in hypnose en wanneer je in trance bent draagt de therapeut suggesties aan die je onderbewustzijn helpen je doelen te bereiken of je problemen uit de weg te ruimen.
Werking van het onderbewuste
Met hypnotherapie werk je dus in het onderbewuste. We beschikken over een bewuste en een onderbewuste. Je kunt je denkwereld als het ware voorstellen als een ijsberg. Het topje van de ijsberg, welke zichtbaar is boven de waterspiegel, is ons bewuste en komt overeen met 4% van onze denkwereld . De overige 96% is ons onderbewuste en zit onder de waterspiegel en is dus niet zichtbaar. Ons bewuste is ons denken, onze logica en wilskracht. In ons onderbewuste liggen onze emoties en beelden opgeslagen. Ons onderbewuste is dus een veel groter deel van ons. Terwijl ons bewuste veel beter zichtbaar aanwezig is. Tussen het bewuste en het onderbewuste zit het wateroppervlakte wat de ijsberg in twee ongelijke delen verdeeld, dit is je kritische Mind die je verhindert om ‘onder water’ in het onbewuste te kijken. Ons denken zit dus in het bewuste en ons voelen zit in ons onderbewuste. Heel herkenbaar is, voor veel mensen, dat ze bijvoorbeeld precies weten hoe ze een probleem hebben maar ze zijn niet in staat iets aan het gevoel te veranderen, waardoor het probleem blijft bestaan.
Ons brein als harde schijf
Bedenk dat in het onderbewuste ons hele verleden is opgeslagen en dat is nog al wat. In het onderbewuste zitten al onze programma’s, onze automatismen, alles wat we hebben geleerd, al onze herinneringen, emoties en ervaringen. Je kunt het vergelijken met een hele grote harde schijf waarin alles ligt opgeslagen.
Alle informatie wordt op deze harde schijf opgeslagen. Elke ervaring die je ooit hebt gehad is in je onderbewuste, dus op deze schijf opgeslagen. Ook de ervaringen waar je op het moment dat het gebeurde niet van bewust was, zijn in je onderbewuste opgeslagen. Men denkt vaak dat het bewuste deel in controle is, omdat we daar ook mee denken, maar dit is niet het geval. Als je bewuste in controle zou zijn, zou het leven een stuk makkelijker zijn, omdat we dan precies zouden doen wat we weten dat goed voor ons is. (gezond eten, niet snoepen, veel bewegen, jezelf niet wegcijferen, duidelijke grenzen aangeven, etc.).
In het bewuste deel van je Mind bevindt zich ook je wilskracht. Jouw wilskracht is heel erg krachtig, het nadeel van je wilskracht is dat je jezelf er continu aan moet herinneren het te gebruiken, het is niet automatisch. Denk maar aan de goede voornemens bijv. aan het begin van het jaar. Op het moment dat je verslapt, neemt het onbewuste het weer over en verval je in oude gewoonten. Dat is dus ook vaak een van de redenen waarom men na diëten en lijnen (op wilskracht) nadien weer aankomt in gewicht.
Kritische mind
Sommige delen van je kritische mind houden vast aan bepaalde patronen omdat ze denken jou daarmee te beschermen. De taak van het onderbewuste is ook om ons te beschermen. Maar willen we iets veranderen in ons leven, dan is het belangrijk dat de onderbewuste delen die tegen zijn, gaan meewerken en begrijpen dat de bescherming niet meer nodig is en jou zelfs tegenhoudt.
Met hypnose kom je voorbij de kritische mind in contact met je onderbewuste. In je onderbewuste kun je de veranderingen maken die jou helpen jouw doel te bereiken.
Heb jij al ervaring met hypnose en hoe was dat voor jou? Of heb je misschien problemen waar je heel graag vanaf wilt?
Neem dan contact met mij op via info@compleetmethypnose.nl
Bron: Marjon Gaikhorst